Ο Στιβ Τζομπς γνώριζε καλά ότι το όνομα iPhone ανήκε στη Cisco. Πριν από την παρουσίαση του smartphone του, είχε τηλεφωνήσει στον Τσαρλς Τζιανκάρλο, τότε στέλεχος της Cisco, για το θέμα.
Φορώντας την «στολή» του τζιν και μαύρου ζιβάγκο που δημιούργησε «σχολή», ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή του συνεδρίου Macworld στο Σαν Φρανσίσκο πριν από ακριβώς 15 χρόνια για να παρουσιάσει αυτό που περιέγραψε σαν «μία επαναστατική συσκευή… που αλλάζει τα πάντα». Μπορεί να μην ήταν μετριόφρων, είχε όμως δίκιο.
«Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone», είπε. Ήταν η γέννηση του πιο επιτυχημένου προϊόντος στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας.
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι η Apple δεν είχε τη στιγμή εκείνη τα δικαιώματα του ονόματος iPhone. Αυτά ανήκαν στην Cisco, η οποία είχε κατοχυρώσει το συγκεκριμένο brand name το 2000 (όπως και το «IOS»), αφότου εξαγόρασε μία εταιρεία που ονομαζόταν Infogear. Μάλιστα, η Infogear πουλούσε συσκευές τηλεφώνων υπό την ονομασία iPhone για καιρό.
Ο Στιβ Τζομπς γνώριζε καλά ότι το όνομα iPhone ανήκε στη Cisco. Πριν από την παρουσίαση του smartphone του, είχε τηλεφωνήσει στον Τσαρλς Τζιανκάρλο, τότε στέλεχος της Cisco, για το θέμα.
«Ο Στιβ με πήρε και είπε ότι ήθελε να το χρησιμοποιήσει», θα θυμόταν αργότερα ο Τζιανκάρλο. «Δεν μας πρόσφερε κάτι ως αντάλλαγμα. Ήταν σαν μια υπόσχεση ότι θα ήταν ο καλύτερος φίλος μας. Και εμείς είπαμε: ‘Όχι, σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε’».
Ο Τζομπς ρίσκαρε, ανακοινώνοντας το όνομα iPhone έτσι και αλλιώς.
Την επόμενη ημέρα, η Cisco κατέθεσε αγωγή, με τις δύο εταιρείες να λύνουν τη διαφορά αυτή μέσω ενός ασαφούς συμβιβασμού λίγο αργότερα.
Εκ των υστέρων, όμως, η απόφαση του Τζομπς να ανέβει στη σκηνή και να παρουσιάσει ένα προϊόν που θα έκανε πάταγο με ένα όνομα που δεν του ανήκε, ήταν σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα στην ιστορία του branding.
Και δικαιώθηκε. Ο οραματιστής επιχειρηματίας μίλησε εκείνη την ημέρα για ένα «επαναστατικό και μαγικό προϊόν που είναι κυριολεκτικά πέντε χρόνια μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κινητό τηλέφωνο».
Έξι μήνες αργότερα, χιλιάδες καταναλωτές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone.
Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων.
Τον Νοέμβριο του 2007, όταν είχαν ήδη πουληθεί περισσότερα από 1,4 εκατ. iPhones, το περιοδικό Time του έδωσε τον τίτλο της εφεύρεσης της χρονιάς.
Το iPhone άρχισε να πωλείται σε μέρη της Ευρώπης κοντά στα τέλη του 2007 και σε μέρη της Ασίας το 2008. Τον Ιούλιο του 2008, η Apple εγκαινίασε το App Store.
Το 2012, πέντε χρόνια από το ντεμπούτο του iPhone, είχαν ήδη πουληθεί πάνω από 200 εκατ. συσκευές.
Το iPhone μετέτρεψε την Apple σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που υπήρξαν ποτέ, καθώς πριν από μερικές ημέρες έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης.